Валидност на документите при пътуване

easyJetЕдно от най-неприятните неща, които могат да се случат, когато човек тръгне да пътува, е да си забрави документите за самоличност – паспорт и лична карта или да е пропуснал да провери кога изтича крайната дата за тяхната подмяна и да се окаже с невалидни документи. Това е грешка, която може да провали пътуването. Има някои държави, които поставят като изискване документите да се подновят няколко седмици или дори месеци (Египет и Тайланд) преди изтичане на крайната дата на тяхната валидност, но общите правила на страните от Европейския съюз гласят, че документите са валидни до датата, отбелязана на тях. Най-добре е преди да се тръгне на път внимателно да се проучат правилата на държавата, в която се отива, относно допускането на чуждестранни граждани и пътуващите да се съобразят с тях, ако искат документацията им да е изрядна и да нямат проблеми.

еasyJet отказва полет на пътник, чийто паспорт изтича след три месеца

В този смисъл звучи странно решението на нискотарифната авиокомпания easyJet да откаже да качи на борда на самолетите си, летящи до Кипър (Ларнака и Пафос) пътници, ако до изтичането на паспортите им остават по-малко от три месеца.

Independent разкрива случай, при който на клиент на easyJet, Джонатан Рикард, е отказано да бъде допуснат на борда на самолета за полет от Лондон, летище Гетуик, до Ларнака, за да присъства на събитие, на което е поканен, тъй като паспортът му е с валидност до 14 август и съгласно имиграцинните правила на Кипър той не може да бъде допуснат да влезе в страната. Въпреки категоричното мнение на компетентни лица от страна на британските и кипърските власти, че няма проблем с паспорта на клиента, easyJet не отстъпва от позицията си. Нещо повече, авиокомпанията отказва дори да възстанови направените от клиента разходи за самолетни билети, които възлизат на стойност € 300. Извън тази сума пътникът е направил разходи, за да резервира място за нощуване в Кипър, както и разходи, за да стигне до летището. Обезщетението е отказано с мотива, че авиокомпанията не си позволява да дава съвети на пътуващите по повод изрядността на техните документи, тъй като правилата за влизане на гражданите в различните държави се променят, като фактор за промяната им може да бъде националната принадлежност на пътника.

Факт е обаче, че точно правилата за допускане на британски граждани на кипърска територия не са променяни от близо девет години. Впоследствие easyJet признават, че в конкретния случай са допуснали грешка.

Нискотарифната авиокомпания най-вероятно ще бъде санкционирана да заплати на Джонатан Рикард финансово обезщетение от € 400.


Categorised as: Полети


Comments are closed.