Европейският винен туризъм – наслада за сетивата

Испания - винен туризъмПрез последните няколко години българите бързо усвоиха празнуването на един нетипичен за нашите географски ширини празник, какъвто е Св. Валентин. Но Малък Сечко е и месецът на Трифон Зарезан или още празникът на виното. Това е напитка, заслужаваща внимание със своя вкус и разнообразие и е причина за възникването на цял сектор в туризма – виненият. Ако сте любител на пътешествията и бихте желали да видите традиционни европейски дестинации по различен начин, проверете какви промоции на самолетни билети има и се насочете към Франция, Италия, Испания или Португалия.

Франция има силно развит винен туризъм

Безспорен отличник в тази категория е една от най-посещаваните страни в света – Франция. Всяка година около 8 млн. туристи се насочват към френските лозарски райони, сред които най-известни са областите Шампан и Бургундия, за да прекарат ваканцията си дегустирайки Пино Ноар, Шардоне, Моние и други сортове. През април се очаква да бъде издадена и разпространена „Пътна карта на проектите в областта на винения туризъм”, както се предвижда и създаването на няколко нови Центрове за върховни постижения в областта на винения туризъм.

Испания предлага сиеста с бяло вино

Испания също има какво да предложи в тази насока, като дори можете да откриете хотел на по-изгодна цена. Освен със сангрията и традиционните мезета тапас, тя ще ви изненада с интересни местни бели вина. От сорта Паломино се произвежда световноизвестното вино Шери, от каталунските лозя Парелада стават чудесни пенливи вина, а сортът Педро Хименес ще ви замае с богатия си вкус и наситен аромат.

Италия е сред най-добрите производители от Стария свят

Любителите на вина не могат да пропуснат Италия, където областите Тоскана, Ломбардия, и Сицилия очароват не само с културните си центрове Флоренция, Милано и Палермо. На Апенините всяка една област се гордее с традиционна кухня, и специфично вино. За това допринася разнообразието от лозя като Арне, Барбера, Необиоло, Корвина и др. Един от най-популярните италиански сортове червени вина е Санджовезе, познат още от времето на Римската империя. Името му в превод от латински означава „кръвта на Юпитер”.

Не на последно място като винена дестинация е Португалия. В страната са се специализирали в производството на порт – сладко ликьорно вино. Основните сортове, от които се получава то са: Тинта Барока, Тинта Као, Тинта Розис, както и Турита Франка.

Винен туризъм в България

Ако все пак не ви се пътува до някоя от изброените държави, само за да се насладите на чаша качествено вино, можете да намерите подобна услуга и на родна почва. Приземете се на летище Варна и се отправете към избата на стопанство „Евксиноград”, където ще се почувствате като в приказка. Други интересни дестинации са изба „Дамяница” в близост до местността Рупите, изба „Ветровитите хълмове” до Сливен и град Мелник. Все пак най-важно е хубавото вино да бъде споделено с подходяща компания, което ви пожелаваме от сърце.


Categorised as: Пътуване


Comments are closed.