Не будете мъртвите…

В един момент от живота си бях изключително запалена да изучавам египтология – но мама правилно ми каза, че не мога да ям мумии… И все пак, у мен си остана едно силно желание да посетя някой ден поне пирамидите в Гиза. До Кайро летят Air Berlin и Turkish Airlines, а за да стигнете до пирамидите оттам, имате избор между метро, автобус или такси (не забравяйте да се пазарите, и да избягвате офертите на шофьора да ви заведе до “магазина за килими на брат ми”).

Комплексът в Гиза се състои от три основни пирамиди, и три по малки- най-голямата е Хеопсовата, втората е на Хефрен, третата е на Микерин, а малките са на съпругите им. Това са все фараони от една династия, живели по времето на пика на абсолютната власт в Египет. Пирамидите били строени от една страна като хранилища за “Ка” и “Ба” на фараона (душата и тялото му), но и като израз на неговото величие. За съжаление точно този тип структури не успели да изпълнят предназначението си да опазят владетеля в задгробния живот – те били непрекъснато нападани от мародери.

И до днес някои аспекти на строителството на пирамиди си остава загадка. Например привидно безсмислените шахти, които излизат от погребалната камера на фараона. Според учените, изходите им сочели към определена звезда на нощното небе, към която душите се отправяли след смъртта. Според други, те служели за проветрение Каквото и да е предназначението им, не може да се отрече, че технологиите, с които са изградени пирамидите са били доста напредничави за един античен народ. Освен ако не е имало космическа намеса, както вярват пък поклонниците на паранормалното.

Разходките около пирамидите днес включват яздене на камила, закупуване на сувенир и наблюдение на лазерно шоу. Ако обаче не ви се иска да попаднете в ръцете на подмазващите се гидове, по-добре отидете в Националния исторически музей, където атмосферата на Древен Египет е далеч по осезаема. Мумии, канопи (съдове за вътрешности във формата на животни) и ритуални предмети са само част от богатата колекция, която може да ви бъде представена от далеч по-запознатите гидове на музея.

Air Berlin


Categorised as: Пътуване, Самолетни Билети


Comments are closed.