По-изгодно за британци да почиват в чужбина

почиват в чужбинаИзлязло наскоро проучване на Националния статистически институт на Великобритания показа, че над 50% от хората, решили да останат на Острова по време на летните си отпуски, съжаляват за това. Причините са много, но най-вече, защото така почивката им е излезлязла по-скъпо отколкото, ако бяха решили да отидат в чужбина.

Сред основните поводи британци да харчат по-малко в чужда държава е силният паунд, който успя да изплува от кризата. Към момента неговото състояние е по-добро от това на еврото, давайки на жителите на Острова, по-голямо спокойствие относно харчовете им. Психологическите фактори също не са за пренебрегване, тъй като малцина се замислят много върху финансите си, когато са у дома.

При почивка в чужбина, харченията обикновено са строго разпределени – определени суми отиват за хотели и нощувки, други за нощен живот, забавления и посещения на забележителности. Излишни харчове извън тях рядко се допускат.

Покупката на самолетни билети също е важен фактор в това отношение, тъй като човек винаги е способен да намери изгодни оферти от евтини авиокомпании, а малцина се замислят, колко всъщност е скъп в момента бензинът. Така пътувайки с кола из родината може да излезне доста по-солено от пътуването по въздух.

Времето изглежда изобщо не се съобразява с джоба на англичаните, защото проучването сочи, че последните предимно дъждовни няколко месеца са принудили летуващите семейства да дават повече пари. Те са отишли главно за осигуряване на забавление за цялото семейство, когато навън вали, поради невъзможността да се отиде на къмпинг или пикник на открито.

Близо 1/5 от останалите 50 % от запитаните пък са отговорили, че са изхарчили също толкова пари по време на тазгодишната си ваканция у дома, колкото и през 2011 г. в чужбина. Затова и много от тях вече започват да спестяват отсега и да планират почивки през 2013 г. на някое друго място.

По-голямата част от тях са на мнение, че е по-доре да се види някое ново място, отколкото същата сума да бъде дадена за разглеждане на нещо познато.


Categorised as: Пътуване


Comments are closed.