Тайните на богатите

Тайните на богатите

Тайният ваканционен свят на заможните италианци и на шепа чужденци не фигурира в офертите на туроператорите, няма огромни хотели, нито тълпи от редови туристи. Вместо това – старинни къщи с колоритни фасади, надвиснали над морето лимонови, бадемови и маслинови гори, а по улиците – гардении и зукуми. Тайни заливи с големи бели църкви, отразяващи се в почти карибските на цвят води. Това е Леванте – романтика и лукс в най-чист вид. Тук до старата вила на Онасис се намира лятната къща на Берлускони в Портофино. По любимите места на Петрарка, Дикенс и Мопасан, сега се разхождат звезди от шоубизнеса и американски милиардери.

Повечето градчета са достъпни само с влак или по море. Отправна точка обилновено е Милано или Генуа. И до двата града има директни полети от София, включително и с евтини самолетни билети. Билети за влак могат да се купят чрез интернет с 20% намаление, като на големите гари има машини self service, където да си ги получите. От Генуа до Сестри Леванте се пътува с двуетажно, бавно влакче и с пълна наслада от гледката. После, Чинкуе Терре – петте земи – е под защитата на ЮНЕСКО и е малко клаустрофобичен с изключително тесните, павирани с морски камъни улички. Тук най-прекрасното селце е Вернаца с неговите скални замъци и параклиси. Струва си да отделите 5 часа и да изминете спокойно Синия път (Sentiero Azzurro), който започва от Пътеката на любовта (Via dell’ Amore) в Рио Маджоре.

Цените на хотелите са изключително високи, което е чувствителна бариера за наплива от туристи. Предварителната хотелска резервация ги намалява, но все пак не са за всеки джоб. Но пък е толкова красиво, че заслужава да пестиш дълго за да го видиш.


Categorised as: Самолетни Билети, Хотели


Comments are closed.