Традиционните авиокомпании в битка за клиенти за полетите на къси разстояния

British airwaysНеблагоприятните икономически фактори налагат компаниите да бъдат гъвкави и да се адаптират спрямо тях, ако искат да си гарантират оцеляване на пазара. В особена степен това важи за авиокомпаниите. Наличието на множество интернет сайтове, даващи възможности на потребителите да сравняват цените на самолетните билети, предлагани от различните авиокомпании и да се ориентират към евтини полети; високите разходи за поддръжка, гориво и заплати изведоха на преден план предпочитанията на потребителите към нискотарифните авиокомпании, предлагащи евтини самолетни билети и принудиха традиционните авиокомпании да последват част от водената от нискотарифните си конкуренти политика, за да запазят конкурентноспособността си.

Традиционните авиокомпании взаимстват опит от нискотарифните

Изявление в подобен дух направи изпълнителният директор на британската авиокомпания Вritish Аirways – Willie Walsh. В оцеляването на традиционните авиокомпании в битката за клиенти за полетите на къси разстояния Вritish Аirways въвежда по-ниски цени на самолетните билети за пътници, пътуващи само с ръчен багаж.

Друга авиокомпания, Lufthansa, обмисля въвеждането на заплащането на допълнителни такси за полетите на къси и средни разстояния от пътниците, които желаят да резервират предварително седалка. Допълнителната такса за предварителна резервация на седалка е въведена първоначално от British Airways и предизвиква множество противоречиви дискусии и коментари, но тя се оказва необходима стъпка в оцеляването на авиокомпаниите.

Изпълнителният директор на Вritish Аirways смята, че традиционните авиокомпании могат да почерпят положителен опит в полетите на къси разстояния от нискотарифните авиокомпании Ryanair и easyJet и да се постараят да редуцират разходите като оптимизират броя на работните места и обслужващия персонал и съкратят тези маршрути, които генерират повече разходи, отколкото приходи. Тези действия, предприети от Майкъл О`Лиъри, когато поема ръководстовото на Ryanair, му помагат да изведе компанията от губещи позииции до позицията на една от най-успешните авиокомпании.

Борбата за клиенти на европейския пазар не е никак лесна. Наличието на силна конкуренция кара пътуващите да предпочетат този превозвач, който им предлага най-ниски цени на самолетните билети и добро обслужване.


Categorised as: Авиокомпании


Comments are closed.