Ryanair осъди Варадкар за решението му

RyanairЗа пореден път ирландският нискотарифен превозвач Ryanair изрази своето становище относно казуса с DAA летищата. Този път компанията излезе с прессъобщение на сайта си, в което осъжда решението на ирландския политик Лео Вардакар, министър на транспорта, туризма и спорта. Решението касае собствеността на гореспоменатите летища, а именно, те да останат публична собственост, каквато са били до момента.

Във вторник, 17 януари, от Ryanair официално изразиха становище, че осъждат решението на Варадакар да запази трите DAA летища като публично притежание. Именно това им състояние досега е донесло четири последователни години на намаляване на трафика, както и похабяване на съоръженията на терминалите на летище Шанън, Корк и Дъблин. Подобно управление е довело и до много голям спад в броя на работните места.

От компанията Ryanair посочиха, че единственият скорошен растеж, който се е случил на ирландски летища, това е растежът реализиран от летища, които се явяват частна собственост. Става дума за летище Knock, където благодарение на по-ниски цени и умело частно предприемачество, са се появили нови маршрути, повече трафик и съответно растеж на работни места за периода на изминалата година. Накратко финансите на летището са нараснали с 11 % за 2011 г.

Стивън Макнамара от Ryanair коментира цялата ситуация така:

“Публичната собственост на DAA летищата, през последните години несъмнено е бедствие за ирландския туризъм и за работните места, свързани с това. 50 млн. евро бяха пропиляни за нов терминал на летище Шанън, 200 млн. за нов терминал на летище Корк и наистина забележиелната сума от цели 1,2 млрд. евро за втория терминал на летище Дъблин. Докато подобен вид загуба на средства се случваше, продължаваха и абсурдните решения да се въведе 40% увеличение на летищните такси през 2010 г., като в същото време защитата на DAA си оставаше, а пък таксите на Шанън се вдигнаха 33% през ноември 2010 г. „

Наистина през последните пет години, докато е публична собственост и държи монопола, DAA летищата спомогнаха за рекордни спадове в ирландския трафик, туризъм и въобще в създаването и поддържането на работни места.


Categorised as: Евтини Авиокомпании


Comments are closed.