Ryanair продължава битката с easyJet

В битката за клиенти и увеличаване на пазарния дял съобразяването с конкуренцията е от особено значение. Изграждането на печеливши дългосрочни планове и неотклонното им следване рано или късно изтласква компаниите на водещи позиции, но пренебрегването на основни фактори като клиентите и отношението, демонстрирано към тях, нерядко става причина дадена фирма да започне да отстъпва място на своите конкуренти. С още по-голяма сила това важи за въздушните превозвачи, където конкуренцията е голяма, а разходите често надвишават приходите.

easyJet

Отчетните финансови резултати след края на летния сезон тази година показаха, че easyJet стои по-добре на пазара от своя пряк съперник в полетите на къси разстояния – Ryanair. Компанията, ръководена от Майкъл О`Лиъри успя да постигне отлични финансови резултати за миналата календарна година и да увеличи числото на пътниците, ползващи услугите й на 80 милиона годишно. Предварителните прогнози сочеха, че клиентите на нискотарифната авиокомпания ще продължават да се увеличават с плавни скокове през следващите години.

Преднината на easyJet може да бъде обяснена с хиляди причини – необичайно горещото лято, което стана причина много туристи да се откажат да пътуват и да предпочетат почивка в родните курорти; ранната дата, на която се падна Великден и т.н., но задълбоченото вглеждане в резултатите сочи много ясно, че Ryanair отстъпва на easyJet най-вече в отношението, което показва към клиентите си.

Майкъл О`Лиъри напуска публичното пространство

Притеснени от последващото развитие на ирландския превозвач, акционерите оказаха натиск и ръководството на авиокомпанията взе решение да смекчи курса на водената досега политика.

Част от тези мерки включват обновяване и оптимизиране на уебсайта, така че пътниците да могат лесно и бързо да резервират самолетни билети; засилено присъствие на компанията в социалните мрежи, така че да бъде по-близо до клиентите; промени в правилата, касаещи допълнителните такси и размерите на багажа и т.н. и не на последно място – оттеглянето на изпълнителния директор Майкъл О`Лиъри от досегашното му осезаемо присъствие в публичното пространство.

До голяма степен негативното обществено възприемане на Ryanair се дължи именно на изказванията на ексцентричния ръководител, който не се колебае да нарече клиентите „идиоти”, само защото са забравили да разпечатат своите бордни карти преди да отидат на летището. Ще повлияе ли неговото оттегляне имиджа на компанията в положителна посока ще покаже единствено времето.


Categorised as: Евтини Авиокомпании


Comments are closed.